Julemiddagen er reddet . . .

Drik, råkost og chips

Rosindrik
1/2 kg rosiner
2 ltr destilleret vand,
se side 197 i bogen Vegetariske Perler.

Rosinerne skylles, sættes i blød i det destillerede vand og står ved stuetemperatur i ca. 3 døgn. Rør i det
mindst 1 gang i døgnet. Når der er tegn på gæring rundt i kanten, sies det og opbevares køligt.

Ananas-surkål salat
225 g surkål
225 g ananas
2 spsk. olivenolie

Surkål og olie blandes. Ananas findeles og blandes i, gem lidt til pynt. Man kan komme en mandel i til mandelgave.

Kartoffelchips
Store kartofler skrælles og skæres i tynde skiver, hvorpå de lægges på et viskestykke og fugten tørres af. Olie varmes i en dyb gryde, kartoflerne kommes i, så de ligger i ét lag, og de koger 4 min. Vend dem undervejs. Kartoflerne tages op og lægges til afdrypning. Før servering drysses de med salt og varmes i ovn ved 200 grader.

Hovedret

Nøddesteg med peberrodssovs
160 g nøddekerner
90 g speltrasp
60 g brunet mel se s. 7
2 spsk. olie
2 tsk havsalt
5-6 dl destilleret vand
2 æg el. hørfrø æg, se s. 7
25 svesker

Brug gerne 1/3 paranødder og 2/3 hasselnødder. Æg/hørfrø æg, olie og vand piskes sammen. Melet og speltrasp kommes i, og det trækker 15 min. Nødderne findeles og kommes i tillige med saltet, og farsen røres godt, evt. på foodprocessor. Et ovnfast fad smøres og strøs med brunet mel, farsen kommes i, der lægges låg på og den bages ved 200 grader ca. 1 1/4 time. Egner sig til pålæg.

Sovs
Sveskerne står i blød i vand, hvorefter de koges. Sveskerne bruges til nøddestegen og vandet bruges til sovs,
se side 8 i bogen Vegetariske Perler

Før sovsen serveres tilsættes reven peberrod og 1/2 tsk paprika.