Spis sundt året rundt

Når man vil leve sundt
Hvordan kan maden hjælpe os til at få og bevare et godt helbred? Denne kogebog bygger på, at naturen følger nogle enkle regler. Det handler ikke kun om madens smag, men også dens virkning.
Når man vil leve sundt, må man spise varieret, spise mest af det årstiden byder på samt det, der vokser lokalt. Giftfri og levende mad så vidt muligt.
Madens sammensætning er vigtig, da der findes forskellige madvarer, som fordøjelses-organerne ikke kan håndtere samtidigt.
Her er det bl.a. vigtigt at undlade at blande det rå og det varmetilberedte.
Det rå spises først som råkost, dernæst den
varme ret. Undlad at drikke til maden, da det forstyrrer fordøjelsen, men drik gerne rigeligt urtete mellem måltiderne.

Dagens start
Start dagen med 2 kopper urtete på fastende hjerte, da det sætter gang i tarmsystemets udskillende funktioner.  Vent derefter 1⁄2 time med at spise. Frisk, moden frugt virker udskillende og er derfor
meget velegnet til dagens første måltid.

Frugt og bær kombineres fint med müsli eller grød. Herefter evt. knækbrød, ristet brød eller lignende.

Müsli
2 spsk. malet hvede
2 spsk. hirseflager
2 spsk. havregryn
2 spsk. rosiner
11⁄2 dl destilleret vand, se side 197

Til 4 personer. Det hele sættes i blød natten over, og næste morgen tilsættes 1 spsk. skoldede, smuttede og revne mandler, 1 1/4 dl. piskefløde, 4 skrællede snittede æbler eller en anden af årstidens frugter

Hvede grød
250 g malet hvede sættes i blød i 3/4 ltr. vand om aftenen. Næste morgen bringes 3/4 ltr. vand i kog, og det i blødsatte tilsættes under piskning. Småkoger mindst 1⁄2 time, helst længere. Tilsæt evt. mere vand. Lige før servering tilsættes lidt havsalt. 
Server med kanel, koriander eller ingefær samt lidt fløde eller koldpresset olie.

Kornprodukter skal være fint malede, idet groftmalet korn kan irritere tarmen.
Økologisk eller biodynamisk hvede har et meget højt og velafbalanceret indhold af vigtige næringsstoffer og er derfor en god
ernæringskilde. De ældre sorter, som f.eks. spelt, har dog den bedste ernæringsmæssige sammensætning. 

Frokost og aften
Nogle har behov for varm mad midt på dagen, andre om aftenen. Start det varme måltid med en råkost-forret og spis dernæst det varme.
Hvis man vælger suppe, spises den først i måltidet.
Til et koldt måltid kan man vælge en råkostsalat kombineret med enten æg, nødder, mælkeprodukter eller bælgfrugter.  Spis gerne et kornprodukt til, knækbrød, grød, risgaletter, brød el. lign

Havregryn
Rå eller let ristede havregryn virker blodrensende og syreneutraliserende, hvilket gør dem velegnede som drys på bl.a. frisk frugt og råkost.
De finvalsede havregryn har bedst virkning og bør altid stå på bordet ved måltiderne

Popmajs
Popmajs har en syreneutraliserende effekt og kan benyttes til bl.a. råkost i stedet for havregryn.
Varm olie i en gryde ved høj varme, tilsæt majskornene og læg låg på. Sluk for varmen, når kornene begynder at »poppe«. Efter et minuts tid lyder ikke flere »pop«, og de er klar til brug.

Råkost
Råkost er en enkel, økonomisk og fordøjelsesstimulerende måde at få grønsager på. For at være virkningsfuld skal råkosten tygges grundigt og serveres med marinade eller koldpresset olie.
Råkost serveres som forret til frokost og aftensmåltidet. En råkost vil typisk bestå af 3 slags grønsager. Hvis man har en sart mave, kan de spises hver for sig, rodfrugten først.
Undlad at blande mange forskellige grønsager til et måltid. Varier i stedet fra måltid til måltid, hellere afveksling end sammenblanding. Man kan benytte 1 grønsag, der vokser under jorden (rodfrugt eller knoldvækst) sammen med 2 grønsager, der vokser over jorden.
Benyt gerne den samme slags rodfrugt/knoldvækst til råkosten og den efterfølgende varme ret.

Radiser og ræddiker er dog undtaget denne regel. De kan som råkost kombineres med alle andre rodfrugter i den efterfølgende varme ret.

Radiser og ræddiker bør spises som det første til måltidet, da de har en stimulerende effekt på galdefunktionen og dermed fordøjelsen. Har man svært ved at fordøje rå radiser eller ræddiker, er det ofte, fordi man spiser dem midt i eller sidst på et måltid.

Rå løg er lettest fordøjelige, når de skæres i så tynde skiver som muligt. Løgenes fordøjelighed øges ved lade de tynde skiver trække i marinade eller koldpresset olie nogle timer. 
Løg og peberfrugter regnes for krydderi og kan spises sammen med alt.
Gør flittigt brug af de friske krydderurter. Selvom det fordøjelsesmæssigt er bedst at undlade at spise frugt og grønsager til samme måltid, er der heldigvis visse undtagelser: Æble, ananas, melon, bær, avocado, banan samt saften fra citrusfrugter.

Vand i råkosten kan give fordøjelses-forstyrrelser, som f.eks. luft i tarmen.
Derfor duppes de skyllede grønsager med et viskestykke før brug. Til salat kan en salatslynge anvendes.

Eksempler på grønsager, der vokser under jorden: gulerod, selleri, rødbede, ræddike, kartofler, jordskokker, pastinak, persillerod, skorzonerrod, majroe, radise.
Eksempler på grønsager der vokser over jorden: græskar, kål, porre, courgette, salat, spinat, tomat, agurk, aubergine.

Marinade til råkost
3 spsk. koldpresset olie 1 spsk. citronsaft et par korn havsalt et par korn rørsukker Bland friskpresset citronsaft med olie, salt og sukker. Pisk det godt sammen. Opbevares på køl i tætsluttende glas.

Salatkrydderi
3 spsk. brændenældefrø
2 tsk karry
1⁄2 spsk. merian
1⁄2 spsk. dild
Alt blandes godt og opbevares i tætsluttende glas. Særdeles velegnet til kålsalater.