Det, at nogle dyr spiser sit bytte betyder ikke, at du så til gengæld har ret til at spise dem. Dyrene skal have genoprettelse med hjælp fra menneskene, men ikke ved vi spiser dem, med ved vi elske dem og i dem kan se sider af os selv.

Mazdaznan Nyt juni 2017

 

Side 161 i kogebogen Vegetariske perler – Året rundt

For nylig havde vi øvelses workshop hos os, hvor blandt andre Ester Andersen deltog. I tepausen kom vi naturligvis til at tale om kogebogen Vegetariske perler, som indeholder Ester Andersens opskrifter fra et helt liv som vegetar. Ester fortalte om engang hun havde serveret hendes Jordskokkesuppe med myseost for en gæst. Gæsten havde udbrudt ”jamen den smager jo som slik”. Suppen får den søde smag dels fra jordskokkerne, som smager sødt nøddeagtigt og fra den brune myseost, som er sød. Fløden og den bløde konsistens giver også indtrykket af slik. Rundt om bordet blev vi inspireret og talte om, at den suppe måtte vi prøve.

 

    

Som sagt så gjort. Nu har jeg lavet suppen og serveret den for min mand og søster. Vi kunne alle lide den, og rigtigt den er sød og blød. Den smagte dejligt og var fyldig. Meget anderledes i smagen end de grøntsagssupper jeg ellers laver. Så trænger du til variation, så prøv denne.

Jeg hører til den type, der kan have svært ved opskrifter, fordi jeg ikke lige har de ingredienser, som står i opskriften. For eksempel har jeg på denne årstid ikke løvstikke i haven. Jeg talte med Ester, som anbefalede at bruge nogle af de krydderier, som jeg havde. Jeg brugte tørrede oreganoblade fra haven og sød rød paprika pulver. Paprikaen gav både smag og lidt farve.

Et lille praktisk fif. Så snart du har taget grøntsagerne op af gryden, så bræk den hårde myseost i stykker og ned i de varme grøntsager, så osten begynder at smelte. Derved er det lettere at blende senere.

 

Randi Michaëlis  / marts 2017

 

Information om jordskokkers næringsindhold

Jordskokker indeholder en stor del af et andet kulhydrat end for eksempel kartofler. Kartofler har et meget højt indhold af stivelse. Kulhydratet i jordskokker hedder Inulin. Inulin nedbrydes ikke til sukker, som stivelse gør. Jordskokker kan derfor spises af diabetikere. Inulinet er et sukkerstof, der giver den søde smag, men kemisk set er det ikke sukker.

Har I hørt om Ester Andersen, en kvinde der i dag er 93 år og har været vegetar siden hun var 20 år?

Har I hørt om bogen ”Vegetariske Perler”?

Ikke? – da vil vi kort fortælle om denne bogs kvaliteter og evig-gyldighed.

Ester Andersens omfattende erfaring i vegetarisk madlavning er fundamentet i bogen ”Vegetariske Perler”. Hun har beskæftiget sig med nordiske råvarer og langtids tilberedning  -  længe før vi kendte Restaurant Noma og mange andre madlavnings tendenser, som er oppe i tiden.

Lær for eksempel at tilberede et fuldt vegetarisk måltid efter årstidernes grønsager og frugt, med råkost som forret og tilberedt hovedret, sådan at du får dækket dit fulde behov for proteiner, vitaminer og mineraler.
Et måltid, hvor din fordøjelse vil råbe HURRA!

En anden pointe er Enkelheden i opskrifterne, som afspejler et af de grundlæggende principper : Hellere afveksling end sammenblanding!

Slip også for en oppustet mave, som f.eks. efter at have spist rå grønsager, ved at lære enkelhed, rækkefølge og sammensætning af maden.

Vidste I, at rå frugt og rå grønsager ikke skal spises i samme ret?   Heldigvis er der undtagelser såsom f.eks. æbler, avocado, bær og melon.

Hvis du er vild med rå løg, så hjælper du din fordøjelse ved at lade de tynde skiver trække i marinade eller koldpresset olie i nogle timer.
Flere af denne type sunde råd finder du i bogen.

Desuden er der afsnit med bagning af brød, urteteer, pålæg og vegetariske sammensatte fest- og julemåltider.

Hjælp vores fælles Moder Jord og dig selv til en bedre ”fordøjelse”, ved at spise mindre kød eller bliv fuldtids vegetar! Bogen er også velegnet til veganere. Bl.a. med vegansk alternativ til æg.

En vegetarbog direkte fra hjertet, evigt aktuel.

Vejledende pris i butikkerne:  298 kr.

Bogen fylder i år 10 år. Jubilæums-pris: 250 kr.

(For medlemmer af Støtteforeningen Dansk Mazdaznan: 200 kr.)

Der er i “Vegetariske Perler” flere opskrifter med kastanjer Bl. a. kastanje koldskål. Nu må jeg prøve kroketterne, som står her.
Tak Ester Jeg har lige besøgt Ester, som selv havde bagt aniskiks uhm og birkeskage, som selvfølgelig er med rosiner istedet for sukker. Vi fik de gode boller med bagepulver, som selvfølgelig er vinstens bagepulver. Det har hun selv lavet gennem mange år, og først nu kan man få det i helsekosten eller på helsehylderne.

Ester har lige været nødt til at købe et nyt komfur, og som hun siger, det skal da være til at finde ud af, så det er med knapper og ikke touch.

Ester er en stor inspiration for alle os, der er heldige at kende hende.

Fra Hanne

Jeg må være ved at blive gammel, men det er jeg måske også. Jeg glemte jo opskriften på kastaniekroketter, det er jo netop nu , der er tid for kastanier.

250 gr. kastanier,
125 g.hirseflager,
1 spskf. malede nødder,
1 spskf. hakket persille,
1/4 spskf. havsalt,
1/8 tskf. karry,
2 hørfrøæg, eller æg,
1/2 l. dst. vand,
1/2 tskf. urteekstrakt.

Egner sig til pålæg.

Kastanierne koges og pilles som beskrevet side 165.

Destilleret vand og urteekstrakt bringes i kog. Kastanier, nødder og persille findeles i food-processor ogkommes i tillige med det øvrige og det koger i 3 minn.

En plastikboks smøres med oli og massen kommes dei, og står mindst 1 time, inden den løsnes med en kniv og vends ud og skæres i skiver der vendes i en blanding af lige meget brunet mel og soyamel.

Panden varmes, og der kommes olie på. Kroketterne steges 12-15 min .på hver side. Låg indtil de vendes.

Smager særdeles godt til grønlangkål, men andre grønsager, kan også brugs.

 

Kærlig hilsen Ester.

Vegetariske Perler på Kullerup Kurser    
af Hanne Kudsk Jensen Oktober 2014
Vegetariske Perler er til stor inspiration i madlavningen på Kullerup Kurser. Ester Andersen, som bor i Odense, deltager ofte som inspirations kilde på køkkendagene, hvor vi holder madlavningskurser i vegetar og veganer mad. Se Kullerup .dk
Et ofte stillet spørgsmål er: Hvordan får du grøntsagerne til at smage?

I Vegetariske Perler beskrives teknikken med at dampe grøntsager i olie i stedet for at koge dem i vand. Det er kartofler, rodfrugter og kål m.m.,der bliver dampet i olie.
Desuden er sammensætningen af grøntsager  til et måltid vigtig, hvor der her tænkes i hele planten. F.eks. er der rodfrugter: gulerødder eller selleri eller pastinakker m. m. brugt sammen med ærter og bladgrøntsager (salat f.eks.). Dette er et eksempel, og kartofler går fint med en af de nævnte rodfrugter til et måltid.
Enkelhed og gode sammensætninger præger bogen.

Ester A taler om sin bog

Ester A taler om sin bog

 

I Vegetariske Perler er der bl.a. spændende opskrifter med spise kastanjer og helbagt rødkål. Desuden er der en god beskrivelse af forskellige bønner og brugen af dem, samt bagning af sundt, godt brød og kiks og kager.
Det er ikke svært at lave de få opskrifter, hvor der er brugt æg og mælkeprodukter, om til veganer mad. Ester beskriver, hvordan man laver og bruger hørfrøæg i stedet for æg.
Det er en kogebog, hvor opskrifterne er samlet sammen over mange år og gennemprøvet på madhold. Den bærer præg af at Ester er praktikker og kender principperne fra et langt livs erfaring.

Facebooklogo

 

+ Arkiv / Indlæg

Kommentar Registrering:

Du kan kun komme med kommentar, når du er lukket ind. Derfor er du nød til at sende en mail til mig for at få adgang.

Jeg har måtte lukke for registrering pga. mange spammer.

september 2019
M T O T F L S
« jun    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30